Udgivet i

10 alternativer til Photoshop

job 2

Leder du efter de bedste Photoshop-alternativer?

Måske rammes du af den stejle indlæringskurve i Photoshop? Eller måske har du ikke råd til et månedligt abonnement på fotoredigeringssoftware?  Uanset årsagen kan vi forsikre dig om, at der er gode alternativer til Photoshop derude – hvis bare man lærer at bruge dem.

Derfor præsenterer vi de bedste Photoshop-alternativer. Vi håber, at dette indlæg hjælper dem, der ikke kan eller ikke vil komme ind i Adobes Creative Cloud-abonnementer.

Hvorfor Photoshop-alternativer?

Photoshop er et meget specialiseret og komplekst stykke software. Det er ikke branchestandarden for ingenting! Den samme kompleksitet er dog også grunden til, at Photoshop ikke er det rigtige valg for alle.

Hvis du ønsker at undgå et månedligt abonnementsgebyr, så har vi også inkluderet både engangsomkostninger og gratis photoshop-alternativer på denne liste.
Så hvad er de bedste Photoshop-alternativer? Lad os se på dem:

Untitled-1

1. Lightroom Classic

Lightroom er en nem løsning for fotografer, der ønsker at administrere, redigere og offentliggøre deres fotos. For eksempel er redigering af toner og farver let, takket være de avancerede indstillinger i modulet Rediger. Selv lokale justeringer eller retouches er meget lette at anvende. Plus, du kan også bruge let-tilgængelige Lightroom-forudindstillinger for at spare tid.

Hele batches kan sorteres gennem, vælges, redigeres og eksporteres med blot et par klik. Du kan også sende til nogle sociale mediesider (Facebook, Flickr, Blurb og Behance) direkte fra Lightroom. Photoshop og Lightroom går sammen i Adobes abonnementsplan for Photography. Når de får et valg mellem Lightroom vs Photoshop, foretrækker de fleste fotografer dog enkelhed og kraftfulde fotostyringsfunktioner i Lightroom!

Pris: Fås med Adobe CC Photography Plan – startende fra 92,5kr  / måned 
Platform: Windows / Mac / IOS

2. Affinitets Photo

Serif’s Affinity Photo er det eneste ægte kommercielle alternativ til Photoshop med hensyn til koncept, funktioner og interface. Dens lette, men alligevel kraftige værktøjer gør det til den bedste mulighed for de, der ikke ønsker at komme ind i Adobe-abonnementssystemet, men stadig har brug for at arbejde på det højeste niveau.

 Yderligere har Serif en YouTube-kanal med mange tutorials sammen med Affinity-specialist James Ritson for at hjælpe nye brugere med at komme i gang med deres software. Affinity Photo er også MEGET overkommelig, og brugere kan købe en livstidslicens i stedet for at abonnere på en månedlig pakke. Temmelig cool!

Pris: 499,00 levetid licens! 
Platform: Windows, Mac og iOS

3. GIMP

GIMP er allerede en hæfteklamme til alle Linux-brugere. Født som et open source-projekt i 1996 er GIMP stadig det eneste desktopbaserede, men alligevel omfattende og gratis, Photoshop-alternativ. Dets funktioner og brugerflade giver en lignende oplevelse på trods af nogle begrænsninger (som manglen på native support til AdobeRGB eller lignende brede farverum). 

Dette kan være ulemper for arbejdende fagfolk – men GIMP er perfekt til begyndere eller amatører. Derudover forventes GIMP en større opgradering / udgivelse (version 3.0), som kommer til at byde på et facelift af programmet.

Pris: Gratis / Open Source 
Platform: Windows, Mac og Linux

4. Paint.NET

Avancerede værktøjer i en enkel, letvægtspakke er Paint.NET’s styrke.
Paint.NET har eksisteret i så lang tid, men programmet fremmer ikke nogen store forudsætninger, bortset fra at være enkelt og intuitivt. Paint.NET er født som en erstatning for Microsoft Paint på Windows og har en meget lignende grænseflade. 

Den tilføjer nogle mere avancerede værktøjer (som kurveværktøjer og avancerede tekstværktøjer) samt kreative filtre og effekter. Det har også lag og ubegrænset historie til at fortryde redigeringer. Ikke for de professionelle (måske), men det er værd at give et skud, hvis du kun vil udføre enkle redigeringer af dine fotos.

Pris: Gratis
Platform: Windows

5. Pixelmator Pro

En betagende grænseflade og smarte værktøjer er Pixelmator Pro's løfte til dets brugere.

Pixelmator Pro er et alsidigt værktøj for dem, der i høj grad har fotografering i deres grafiske design, snarere end bare at være en fotoredigerings-app. Ved fuld brug af macOS’s Metal 2-grafik-API har den en række funktioner til ikke-destruktive, lagdelte redigeringer. For eksempel kan du flytte og transformere billeder og tekst uden at miste kvalitet. Det giver også brugere mulighed for at arbejde på flere RAW-billeder i et enkelt dokument som lag.

Så med maskinlæringsdrevne værktøjer tillader programmet usædvanligt smarte automatiske redigeringer.
Alt dette i et smukt, slankt interface, der føles meget Mac-agtigt.

Pris: 339,00kr 
Platform: Mac

6. PaintShop Pro 2020

Photo-Paint er den medfølgende fotoredigeringsapp til CorelDRAW Graphics Suite 2019.
Den er direkte integreret med CorelDRAW.
Så hvis du har brug for at redigere billeder, før du føjer dem til dine CorelDRAW-illustrationer, er dette den fotoeditor, du skal bruge.

Photo-Paint har også en aktivadministrator og har alle retoucherings-, maskerings- og kompositionsværktøjer, som man forventer af pro-niveau software; det har også en ikke-destruktiv RAW-editor og kan oprette HDR-billeder.

 

Pris: 4999.00 kr for hele CorelDRAW Graphics Suite 2019 – Eller er det kun 699.00 kr for PaintShop Pro
Platforme: Windows og Mac.

7. Pixlr X

Enkel fotoredigering i browseren gjort let med Pixlr X.

Pixlr har en lang historie som det mest populære og seriøse web-baserede billedredigeringsprogram. For eksempel har deres Flash-baserede app været en hæfteklamme for dem, der ønsker at lave grundlæggende fotoredigering og grafisk design uden at installere noget på deres computere. 

For nylig er Pixlr blevet opdateret til HTML5 og omdøbt til Pixlr X. En betalt Pro-version er også tilgængelig. Pixlr X er udstyret med smarte maskeringsværktøjer og lagdelte arbejdsgange og er et fremragende valg for entusiaster, der stadig ønsker gode resultater fra enhver browser!

Pris: Gratis (3.99 $ / måned for Pro-versionen) 
Platform: Web

8. Photopea

Photopea er en anden webbaseret billedredigerer, der fra start kommer til at ligne en Photoshop-klon; det har et meget lignende udvalg af basale værktøjer og understøtter også komplekse filer som Adobe .PSD eller GIMP .XCF-projektfiler. Photopea kører helt lokalt – når webstedet indlæses, kan du gå offline, og det fungerer stadig.

 

I modsætning til Pixlr understøtter det RAW-filer fra større producenter, hvilket er mere attraktivt for fotografer, der optager i RAW-format. Værktøjet er gratis, men er afhængig af annoncer for indtægter – dog kan du betale $ 20 for at forhindre, at annoncer vises i 3 måneder.

Pris: Gratis (med annoncer) 
Platform: Web

9. Luminar

Luminar 4 har en grænseflade, der mere ligner Lightroom’s. Stadig nævnes det ofte blandt Photoshop-alternativer på grund af dets AI-drevne værktøjer, der giver mulighed for præcise justeringer af farve og kontrast, men også for temmelig nøjagtig automatisk fjernelse af objekt og retouchering. De, der er interesseret i at bruge Luminar, kan købe en livstidslicens fra 89€, til to enheder.

Skylum, der er firmaet bag, kører en forfremmelse, der giver brugerne mulighed for at købe Luminar 4 og et sæt tilpassede forudindstillinger.

Pris: Livstidslicens fra 89€, til to enheder.
Platform: Windows og Mac

10. Adobe Photoshop Elements

Photoshop Elements er Photoshop’s lillebror. Den har en masse af den samme teknologi, der præsenteres på en mere grundlæggende, begyndervenlig måde. F.eks. Giver grænsefladerne Quick Edit og Guided Edit mulighed for selv ikke-professionelle nemt at tage kontrol og anvende kreative filtre eller oprette layout og grafik. Desuden inkluderer de nyeste versioner af programmet nogle automatiserede funktioner, der er drevet af Adobe Sensei, Adobes kunstige intelligens, der kan skabe nøjagtige valg af dine motiver eller endda åbne lukkede øjne i billeder! (se videoen nedenfor)

Frem for alt er Adobe Elements ikke en del af Adobe Creative Cloud – hvilket betyder, at du kan købe en evigvarende engangslicens til dette produkt!

Pris: $ 99 / $ 79 for opdateringer
Platform: Windows og Mac

11. Adobe Spark (Bonus)

Spark er et fantastisk værktøj til at designe sociale medieindlæg, nyhedsbreve, pressesæt...

Mens jeg forskede til denne artikel, stødte jeg meget på Adobe Spark. Spark er et gratis, online værktøj af Adobe, der bruges til at skabe betagende grafik til sociale medier og udgivelse. For eksempel giver det brugere mulighed for at vælge mellem en bred samling af gratis stockbilleder eller at uploade sine egne for at kombinere med grafik, tekster og dekorationer.

Det har masser af gratis skabeloner (og nogle Premium-skabeloner til CC-abonnenter) til alt fra Instagram-historier, YouTube-miniaturebilleder til visitkort. Kort sagt, dets automatiske branding-funktioner er gode for dem, der ønsker at opdatere deres selv-branding.

Så er det et Photoshop-alternativ? Nej…

Kan det spare dig tid, som du ellers ville bruge på at miste sindet i Photoshop? Ja, det kan det!

Pris: Gratis (Premium-funktioner tilgængelige for CC-abonnenter) 
Platform: Web, iOS og Android

Konklussion

Dette er vores foretrukne valg, når det kommer til Photoshop-alternativer. Vi håber, du har fundet et photoshop-alternativ, der opfylder dine krav og dit budget.
Fortæl os i kommentarerne hvis du mener, at vi har gået glip af noget, eller hvad din oplevelse har været med disse eller andre Photoshop-alternativer.

Kunne du lide artiklen?

Skrevet af: Troels Bansmann

Hos tpi-danmark vil vi være med til at løfte fotografi til kunst. Det skal være en lærerig og spændende process, fra man tager sine billeder – og helt til de er printet. Der er mange skridt på vejen. Det sætter vi fokus på med denne blog. Hos tpi-danmark vil vi gå i dybden med metoder, produkter og fortællinger omkring de mange processer, fotografi indebærer. 

Jeg har været hos tpi-danmark siden 2012 og har i samarbejde med Kaj Bansmann drevet forretningen. Hvis du vil vide mere om vores varer, så send en mail eller giv mig et kald.
Kontakt:
Mail: troels@tpi-danmark.dk
Tlf.: 20 76 95 28