Hvilken papirtype skal jeg vælge?

Papirtyper

Når man skal printe billeder, er der mange ting at tage højde for. I denne artikel forsøger vi at belyse nogle af de elementer, der er relevante, når du skal vælge papir til netop dine billeder.

Gloss og semigloss

Mange fotografer går efter et blankt stykke papir, når de printer deres billeder. Dette giver indtryk af meget fyldige og rige farver. Dette er fantastisk, hvis du eksempelvis udskriver billeder til fotoalbummet derhjemme.

Det er et rigtig smukt resultat, men det kan have sine problemer.

Den blanke finish kan skabe refleksioner, der kan forstyrre dit billede. Når du overvejer blankt papir, skal du altid tænke på de lysforhold, dit endelige billede vil have.

Du bør også tage højde for den type foto, du udskriver. Hvis dine billeder har sorte farver og intense skygger, skal du ikke vælge den blanke papirtype. HER ANBEFALER VI MAT, HVILKET VI UDDYBER SENERE.

Hvis det er et derimod er et farverigt portræt taget i et studie, eller et motiv med en levende baggrund og mange detaljer, så kan glansfulde papirer være et forsøg værd. HER ANBEFALER VORES (noget med silk, og noget med gloss)

Hvis slutresultatet er en udstilling, bør et blankt papir ikke være dit førstevalg, da motivet vil forstyrres af eventuel blænding af både print og glas.

Mat

Mat papir er fremstillet af varmpresset fibre. Det har ikke en skinnende belægning, så det skaber ikke distraherende refleksioner. Dette giver dine billeder mørkere og dybere sorte nuancer end det blanke papir gør, hvilket gør det ideelt til sort/hvide fotos.

Mat papir fås i forskellige teksturer, og du kan endda tykke og fordybede versioner, der får dit tryk til at ligne et maleri.

Det resulterer i dybere kontrast og finere detaljer. Det gør mat papir til det første valg for billeder, der er rige på mørkere detaljer og tekstur.

Canvas/lærred

Canvas er en god mulighed for billeder, du vil printe i store formater eller sætte i ramme. Et canvastryk i kvalitet vil levere en mat-lignende papirfinish, der bevarer kontrasten og farven.

Farverne her er meget mere levende, når de ses på afstand.

Canvas-papir er lavet til inkjetprintere. Denne papirtype kan veje en del mere end andre, så du skal muligvis ændre papirhåndteringen af din printer.

Hvordan finder jeg det rigtige papir til fotoprint?

Foruden papirtyper, findes der et hav af forskellige papiregenskaber, der også skal tages højde for. Derfor kan det være svært at vide, hvor man skal starte. Her er et par ting, du skal tænke over.

Holdbarhed

Hvis du overvejer
at hænge et fotografi i direkte sollys, skal du vide, at farverne vil falme med
tiden. Et print fra en blækbaseret printer falmer meget langsommere end et
print fra en farveprinter.

 

Gode blækbaserede printere kan give dig print, der kan holde i hundrede år eller
mere. Et farvebaseret tryk kan vare over 20 år, men dets levetid afhænger af
forhold som fugtighed, varme og hvor meget lys det får.

Hvidhed

Et andet element, der er relevant at overveje, er papirets hvidhed. Papirets hvidhed afhænger af mængden af blegemiddel, det indeholder.

Et hvidt papir kan være godt at printe på, men vær forsigtig da disse blegemidler kan skifte farve meget hurtigt.

 

Et par uger er alt hvad det kan tage for farven at skifte til en gullig farve, hvilket kan resultere i en lille ændring af det endelige resultat. Hvis du vil sikre, at dit billede ikke ændre sig over tid, skal du gå efter et papir uden kunstige blegemidler. Evt link til naturligt papir